söndag 13 mars 2011

Problem i perspektiv

Ally McBeal... en smått neurotisk advokat i en tv-serie som visades i början av detta århundrade, fick en fråga av en kollega i ett avsnitt: "Ally, hur kommer det sig att dina problem alltid verkar vara större än alla andras?" Den nämnda karaktären spärrade upp sina runda ögon och svarade:" För att det är mina problem!"

Så kanske vi resonerar lite till mans när rubrikerna i tidningarna skriker ut: "Vann rätt låt?"
"Fiasko av svenskarna i VM!!" o s v
Samtidigt, i ett land på andra sidan jorden, dränks ett land av en jättevåg. Människor drunknar, fryser ihjäl eller blir så svårt skadade att dom inte överlever blodförlusten. Elektriciteten upphör att fungera, vägar spolas bort, hus rasar och ett hel stad i det närmaste utplånas på några minuter.
Många människor går omkring med en konstant oro för att det ska komma mer elände in i landet.

Och vi förfasas över att Björn Ferry inte tar stafettlaget till medalj.

Inte bara katastrofen i Japan hamnar i ett annorlunda perspektiv i våra sinnen. Det svälter ihjäl barn varje dag i den del av världen som inte får sin del av den kollektiva resurskakan. I västerlandet jublar plastikkirurger över människors fåfänga.
I många länder i vår värld har flertalet människor fullt upp med att se till att få mat för dagen.
I vårt land klappas läkarna på axeln för att dom kommit på en metod för att operera människor så att de inte ska äta ihjäl sig.

Jag kan fortsätta länge med denna problemjämförelse, men jag har fattat vinken. Det ger i alla fall mig perspektiv på problemen.
So what om det snöar fast det redan varit några soliga dagar.
So what om Eric Saade floppar i Eurovisionsschlagerfinalen.
So what vilket hockeylag som vinner Elitserien.

Men visst är det som Ally sa.... det som handlar om MIG är viktigast.

Tjing!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar