lördag 23 april 2011

Det här med livet på landet....

... som på många sätt är enklare än livet i stan.
Jag menar, det är ju ingen risk att grannen kollar in över staketet och nöjt konstaterar att vår gräsmatta klipps allt för sällan.... eller att ALLA grillar för att grannen gör det.
Närå, här i byn är alla särlingar på sitt sätt, och tillåts också att vara det... till en viss grad.
Trots att det inte rör sig så många människor runt om i byn under vintern, så har vi ändå en viss koll på varann. Man ser om någon är borta och håller lite extra koll bara av den anledningen, man ser om lampor lyser eller är släckta "fel tid" på dygnet och tar reda på om just den gården är tom, någon vet om någon inte mår bra o s v.
Detta konstaterade vi, alla tanter på byn, när vi träffades i den blå-vita-mammografivagnens väntrum härom veckan.

Även detta med shopping blir annorlunda när man bor på landet. Tack alla gudar för att man nuförtiden kan handla det mesta via nätet.
Dock inte mat tyvärr. För det gör man i storstan!! Alltså handlar mat via nätet! Helt knasigt egentligen. För där har butikerna öppet till kl. 23 i många fall. Här stänger dom oftast 18. I alla fall dom butiker som är närmast. Det finns såklart undantag i städerna som finns runtomkring oss. Det finns en butik som har öppet till 20, en till 21 och en till 23 i stan som är tre mil bort,
det finns två butiker som har öppet till 21 och en eller två som har öppet till 23 i stan som är fyra mil härifrån och ungefär likadant i stan som är sex mil norrut.
Men orka!!!
Min dröm är att kunna få beställa sin matkasse/låda en gång i veckan och få den levererad. Men si det är storstadsfenomen det! Där stressade "måste-så-mycket" och "mitt-i-karriären" människorna behöver denna service för att kunna hinna med sig.

Det var dock annan shopping som jag tänkte mest på. Såg precis en annons från en skobutik på nätet. Där man får beställa först, prova sen och returnera eller byta eller behålla, sen betala!
Helt fantastiskt!
Allt annat kan man också handla via nätet från de flesta klädkedjor och slipper hänvisas till Ellos, Haléns, H&M och andra kataloger som funnits sen stan brann och lite till.
Inget ont om dessa egentligen, men ibland vill jag handla från andra utan att behöva ta mig dit i bil.

För bil är ett måste för att klara av livet på landet.
Här går det inte sååå många bussar nämligen. En på morgonen.. till stan tre mil bort, en hit och dit tidig eftermiddag och en som kommer hit 16,30 ungefär.
Tar man den bussen hit från närmaste stad, tar det över en timme att ta sig dessa ynka tre mil.

Ack ja, men vi har valt detta liv så. Därför gör vi det bästa av situationen och njuter tystnaden. I alla fall är det rätt tyst här på nätterna.
Vägen förbi vårt hus är en populär MC-rutt, så dagtid, barvägstid, så brummar det förbi rätt många hojar.
Sedan går det många lastbilar mellan "vår" ICA-butik och den som ligger näst närmast.
Men förutom det så är det rätt tyst här.

Dessutom ser man stjärnorna hur bra som helst på mörk natthimmel. Det i sig är värt en hel del!

Tjing!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar